Från chef till coach

81.396 timmar… och hur går det?

Det är så många timmar de flesta av oss spenderar på att arbeta. Då känns det högst relevant att fundera på; hur går det då? Gallups senaste forskning visar att vi i Europa och speciellt i Sverige får till vårt liv och välbefinnande bra, men arbetet”suger”.

60% är emotionellt frånkopplade från arbetet och 19% är rent av förtvivlade.

Detta har gjort att ledare experimenterar med ”work-life-balance” initiativ, fyradagars arbetsveckor etc. och perioden bakom oss med pandemin tvingade in oss i en helt ny set-up, den hybrida arbetsplatsen. Men det är inte hur mycket eller varifrån vi jobbar som är lösningen, det är hur vi leder det arbete som sker.

Lösningen handlar helt enkelt om bättre ledare i detta nya arbetsliv. Ledare behöver bli bättre lyssnare, samarbeta bättre och helt enkelt gå från chef till coach! Bra ledare hjälper kollegor att lära sig och utvecklas, bekräftar sina kollegor för att de gör ett fantastiskt arbete och få dem att verkligen känna sig omhändertagna. I miljöer som detta mår och presterar man på topp!

Vad gör då en coachande ledare? Jo, tre centrala delar är:

  1. De fokuserar på engagemang hos individen och hos teamet. De ser sin roll som den som ser till att medarbetade och kollegor har vad de behöver för att lyckas.
  2. De förstår, nyttjar och får stor tillfredsställelse från att utveckla varje individs naturliga talanger och styrkor. Coachande ledare har förmågan att sätta rätt person i rätt situationer för bästa möjliga utkomst, vilket resulterar i både välmående och prestation.
  3. De sätter tydliga förväntningar och mål och har en kontinuerlig dialog över tid för att hantera varje unik situation.

Utöver detta vet dessa ledare att fantastisk prestation kommer från frekventa, meningsfulla samtal med deras medarbetare och kollegor. Och de vet precis vad de ska prata om då de känner varje unik person väl och vet såväl deras värde de tillför som deras behov de har för att lyckas.

För att summera vad som krävs av ledarskapet idag då vår värld och kraven på våra arbetsplatser har dramatiskt förändrats mer än någonsin tidigare kan man säg att vi behöver gå:

Från chef till coach

Från min lön till mitt syfte

Från min tillfredsställelse till min utveckling

Från min årliga översyn till kontinuerliga samtal

Från mina svagheter till mina styrkor

Från mitt jobb till mitt liv.

Man kan tycka vad man vill om förändringen som önskas av ledarskapet. Men det är denna förflyttning av behov, som medarbetaren efterfrågar. Fundera på vad du gör bra och vad du behöver göra mer av.

Mathias Adolphsson

Mathias har drivit organisationsutveckling i globala miljöer i många år och driver Focus Your Strengths som identifierar varje individs unika talang och tydliggör samspel i team som ger mening, arbetsglädje och resultat. Mathias är en av Kandidatas konsulter.

Kursinformation

Delar i kursen under 21 timmar lärarledd inspiration och övning:

  • Medvetenhet om dina styrkor
  • Psykologisk trygghet och EQ
  • GROW-modellen
  • ÖVA. ÖVA. ÖVA.
  • Framgångsrika tekniker och koncept från Gallup och Growth Mindset.

Kursstart: 
Vid grupp förfrågan.

Öppna kurser kommer sättas till hösten 2023

Totalt antal timmar:
22 timmar lärarlett + egna övningar 

Fika och lunch ingår och du får en egen Styrke-profil.

Pris: 
21.500 ex moms.

Säkra din plats – anmäl intresse!

Intresseanmälan