4 strategier för självledarskap

Du kan bara leda det du är i kontakt med. När du är bortkopplad så kan du inte styra. Så om du vill leda dig själv – självledarskap – så behöver du ha kontakt med dig själv. Såklart. Ledarskap av andra kräver att du först ha koll på dig själv för att vara medveten om hur du påverkar.

Din plan för välmående och resultat

Jag letar alltid efter forskning och modeller som enkelt kan ge oss tips på hur man skapar välmående och framgång. Det roar mig att se likheter mellan olika forskningsgrupper och val av kommunikation av det mänskligheten har lärt sig om hur vi fungerar. Sen en tid så följer jag Richard Davidsson som är psykolog och forskare på Winsconsin-Madison och han har med sitt team identifierat fyra olika områden för välmående.

Förenklat och ”Försvenskat” så lyder det såhär.

Här-vara

På 2000-talet så gjordes en studie med Harvard University där man ställde tre frågor till studenter. De löd: Vad gör du nu, Vad tänker du på, Vad känner du? Nu har du kanske glömt att det var tiden innan vi hade smartphones som ständigt pockar på vår uppmärksamhet. Men redan då svarade hela 47% att de inte alls var närvarande, utan de var frånvarande. Det är alltså en av de vanligaste saker vi gör, att inte vara där vi är. Relevansen det har, är att man såg en korrelation mellan graden av välmående och härvaro.

Vad har du för strategier för att vara härvarande? Titta igenom alla dina distraktioner och bli medveten om hur du blir mer närvarande när du gör en sak i taget, unnar dig en paus, unnar dig att känna efter.

Vi-plan

Det finns en anledning till att sociala medier är som knark för människan. Vi är sociala. Vi gillar att se vad andra gör och vi gillar uppmärksamhet och bekräftelse. Men det är större än så. Vi blir fysiskt sjuka av isolering. Att bli avvisad, utesluten eller mobbad gör ont och registreras som smärta i hjärnkontoret. Immunförsvaret fungerar sämre och vi deppar ihop. Enligt Gallup så kan du enkelt öka sannolikheten för ditt välmående genom att ha en timmes samtal med en vän en gång eller varannan gång i veckan! Du ökar sannolikheten att må bra med 50% med den fikan!

Öka din cirkel av ”vi” och säkerställ att du umgås. Både hemma och på jobbet.

In-sikt

Insikt betyder att du tittar in i dig själv och synar det du finner där. En av de största anledningar till mentalt illamående är att lyssna på allt skitsnack som pågår mellan öronen, utan att utmana det. Världen är komplex och hjärnan har helt enkelt inte möjlighet att tolka allt som pågår och gör därför fel ibland. Ibland gör hjärnan fel ofta. Därför är det nödvändigt att kolla in sig själv med jämna tillfällen och ifrågasätta om jag slant i tanken eller laddade in fel känsla från minneskalendern. Detta är en del av emotionell intelligens, att vara medveten om vad som sker och justera känslor och tankar för att sedan välja agerande. Med EQ-barometern EQ-i2.0 lägger vi på Kandidata en karta för vårt sätt att läsa oss själva, hantera det som sker och styra vårt agerande. Ett mycket vanligt förekommande beteende, är att människor är tuffare mot sig själva än mot andra. Det är skadligt.

Använd samma måttstock för dig själv som för andra. Säkerställ att du synar dina egna valda sanningar och det du hör mellan öronen. Att ha koll på självledarskapet är början i allt ledarskap. Och det gör att vi mår bra.

Utsikt

Det sägs att läget, läget, läget är det som avgör huspriset. Vi vill kunna blicka ut och se något bra. Människan söker mening med en förhoppning om en ljus framtid. Vi vill inte bara färdas och trava på utan att veta vart det bär. Så gör det tydligt för dig vad som är viktigt på riktigt i ditt liv, på ditt jobb och i dina sammanhang. Det skapar välmående. På jobbet behöver vi förstå varför vi gör skillnad som grupp och vad vi tillför som individ. Värderingar och medvetna prioriteringar är ett annat ord för vaccinations mot stress.

Ta dig tiden att vara med dig själv, skapa tid tillsammans med andra, notera vad du skall utmana mellan öronen och prioritera vad du vill ha att se fram emot. Du skapar ditt liv, stämningen du sprider på din arbetsplats och till dina relationer. Du är konstruktören av ditt liv.

Bodil Jonason – Trainer Emotionell intelligens och Partner Kandidata